Právo na soukromí

28. 04. 2016 8:18:18
Z deníku autistovy matky před tím, než se definitivně zbláznila........ Dnes na téma: Mít dítě znamená, vzdát se jednoho z lidských práv, práva na soukromí..... O to více, pokud je vaše dítě autista.

Poslední tři měsíce si zvyšuji svou kvalifikaci osobního asistenta na kurzu pro sociální pracovníky. Jedná se o kurz, který musí absolvovat každý pracovník v sociální sféře. Musím uznat že praxe s teorií je velmi rozdílná. Nová zkušenost návratu "do lavic", kdy po dvaceti letech jsem na druhé straně. Ne maminka "peskující" své dítě nad úkoly. Či "učitelka" která znovu vysvětluje látku na konkrétních praktických cvičení, tak aby tomu dítko porozumělo. Ale na straně studenta, který hltá přednášky odborníků ze sociální sféry s několikaletou praxí. A to mě vede k zamyšlení nad lidskými právy.

Uvědomila jsem si, že můj syn "porušuje" mé lidská práva, převážně právo na soukromí.

1) nikdy nespím sama v posteli
synek se noc co noc vrací jako bumerang a je jedno kolikrát ho odnesete během noci do jeho postýlky, ráno je vždy na "svém" místě. U mě v posteli :)))

2) nikdy se nekoupu sama
zde se stává synek "osobním asistentem", buď skočí do vany za mnou, nebo si hraje s koupelovou pěnou. Občas se rozhodne, že vypere prádlo a tak mi do vany nahází svršky. Někdy si hraje na Mitche Buchannona, když si omývám vlasy, potopím se pod hladinu a on svými malými ručičkami se mě snaží vytáhnout nad hladinu.Možná odvětíte, co se zamknout, o ou to nepřichází v úvahu, zde je velká možnost, že se rozhodne jít pozdravit sousedy z poschodí. Opře se o zvonek a vyčká do otevření dveří, hlesne "ahoj" a úprkem mizí za dveřmi s hlasitým bouchnutím. :)))

3) nikdy nejsem sama na toaletě
proměna v "hajzlbábu" je někdy úsměvná. Odměření spotřeby toaletního papíru v několika různých kombinacích. Buď dlouhé pruhy, nebo natrháno na čtverečky, ale asi nejlepší kombinace jsou zmuchlané kuličky papíru, které se nejprve použijí jako sněhové koule na papírovou koulovanou :))) A co teprve, když potřebuje vykonat svou potřebu a toaleta je obsazená. Najednou se rozlítnou dveře, pečlivým pozorováním zvažuje situaci, naznačí gesty, abych odešla. Když se mu dostane záporné odpovědi, třískne dveřmi a jako svůj nesouhlas zhasne světlo. Tak a máme černou hodinku, pomyslím si. Po chvilce se znovu otevírají dveře a k nohám je mi pokládán malý lavor s tekutinou s dovětkem "NA". Prásk a dveře se zase zavřely......

Takže ano, mé právo na soukromí je "omezováno". Naštěstí formou úsměvnou a pochopitelnou. Na jednu stranu jde pouze o zvyk, na druhou, visí ve vzduchu otázka.... "Jestli i za pár let , až synek povyroste, se situace nezmění."

Občas je podobných otázek více, většinou padají v době kdy se cítím unavená, nervózní, nevyspalá. Neškodí si čas od času vyčistit slzné kanálky, odmontovat úsměv ze smutné tváře a zanadávat si, vykřičet se v autě, pustit si nahlas tvrdou muziku, nebo se zavrtat pod peřinu u romantického filmu. A druhý den se opět pustit do boje s větrnými mlýny..

Autor: Pavla Okálová | čtvrtek 28.4.2016 8:18 | karma článku: 15.90 | přečteno: 396x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 234 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 401 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.06 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.89 | Přečteno: 579 | Diskuse
Počet článků 71 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 908

Najdete tu mé příběhy ze  života, psané s nadsázkou a snad i humorem ;) Také vnímání okolí na postižení našeho synka.  Pod pojmem autismus si většina vybaví pouze dva filmy Rain Man nebo Mercury. Ale osobně bych doporučila film Po Tomášovi, to  Vám přiblíží pojem autismus nebo autista mnohem lépe :)

Pajuš

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...