Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde bych byla, kdyby nebyla LIRA....

Z deníku autistovy matky před tím, než se definitivně zbláznila.... Dnes na téma: Když se vkrádá beznaděj....

Je tomu pár dní, kdy se mi dostal do rukou e-mail z Centra LIRA, z. ú. Centrum pro podporu rodiny a dítěte, Raná péče a Sociálně aktivizační služby. E-mail, z kterého "křičí" beznaděj. 

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi s poruchou autistického spektra,  zahájily svoji činnost 1. ledna 2016. Služba byla registrována v Registru poskytovatelů sociálních služeb v roce 2015, záměr jejího vzniku byl podporován i ze strany Libereckého kraje, který si uvědomoval nedostatečnost sítě služeb pro tuto cílovou skupinu. Následně však došlo k značnému podfinancování služby, krajem nám byla přidělena dotace pokrývající provoz služby na necelý půl rok .....

Zaujala mne dvě slova, cílová skupina, alfa a omega. Co se dotací týče, jsme všichni škatulkováni do cílových skupin. Pokud jsi zdravý, máš práci, odvádíš daně, jsi pro nás důležitý. Ale ejhle, jakmile se rozhodneš pořídit si dítě a něco se pokazí... Narodí se s nějakým postižením, už jsi cílová skupina na okraji společnosti. Nebo si dovolíš zestárnout a stáváš se nezajímavým, nepotřebným a opět nějakou cílovou skupinou. Sponzoři se rozhodně do řad sociálních služeb nehrnou, protože nejsme jejich cílovou skupinou. Cílová skupina.....

V den, kdy se naše rodina dostala také do cílové skupiny, jsem dostala kontakt na Centrum Lira, z. ú. V té době se ještě jednalo o Středisko pro ranou péči, o. p. s. Byl to den, kdy psycholožka potvrdila diagnozu našeho synka a vyřkla ty dvě osudová slova, dětský autismus. Do tří dnů, k nám domů přijela sociální pracovnice. S velikánskou taškou plnou pomůcek a literatury. Průvodkyně, která nás navedla správnou cestou. Poskytla plno informací, proč se stalo co se stalo. Jak máme pracovat se synkem, co všechno můžeme dělat a hlavně jak to dělat. 

Obrovská pomoc rodině, která se ocitla v nezáviděhodné situaci, neznámé situaci. Jedno z nejtěžších období v životě, kdy sami jsme si nejprve museli utřídit myšlenky, co se to tu vlastně děje. 

Krůček po krůčku jsme se dostávali na vytyčenou cestu, začali jsme pracovat se synkem dle rad. Využívali jsme propůjčených pomůcek k docílení vyznačeného cíle. 

Za dobu spolupráce jsme společně překonali přechod a výběr náhradní komunikace, vytvoření struktury dne a týdne, začleňování do kolektivu, učení "si hrát" pomocí nápodoby. Navštěvovali jsme individuální nácviky "u stolečku", aby se synek naučil soustředit na určitý čas. Dalším krokem byly nácviky sociálních dovedností, také muzikoterapie a mnoho dalšího. A asi nejdůležitější, našli jsme vhodnou školu, kde má náš syn odbornou pomoc a upravené prostředí jeho potřebám. Byla to dlouhá cesta a ještě delší nás čeká.

Nebýt Centra Lira, nedovedu si představit, kde by jsme teď byli. Ojedinělé pracoviště v našem kraji. Ano píši kraji, protože podobné pracoviště v našem městě nenajdete. Proto dojíždíme do krajského města. Je duben, měsíc, jehož druhý den je věnován autismu. Určitě si vybavíte: "Svítíme modře." A přesto tento modrý plamínek pomalu uhasíná. 

Pokud se nám nepodaří získat finanční prostředky na provoz služby, budeme muset výrazně omezit, případně i ukončit poskytování některých programů či snížit počet rodin, kterým je služba poskytována.

Přičemž počty autistů se zvyšují.....

Poruchy autistického spektra – obecněji AUTISMUS – postihují dle epidemiologických průzkumů každé 68. narozené dítě. Na celém světě žije zhruba 70 milionů osob s AUTISMEM, v naší republice je to na 100.000 občanů. Jedná se o celoživotní postižení v oblasti vnímání, představivosti a sociální komunikace. V 70% se jedná o postižení kombinované. Lidé s PAS dokážou s adekvátní podporou žít plnohodnotný život a obohatit společnost svým jedinečným, originálním vnímáním světa. Jejich vzrůstající počet je společenskou výzvou.

Budu doufat, že tento článek se dostane do správných rukou a dostane se pomoci pracovišti, které samo rozdává pomoc potřebným.

Pavla Okálová
maminka malého autisty
Jablonec nad Nisou
Děkuji, že jste si našli čas přečíst pár řádků a za případné sdílení Vám budu vděčná.

_____________________________________________________________

čerpáno z e-mailu od Kateřiny Čechlovské, vedoucí Sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi  s PAS, Centrum Lira, z. ú. ze dne 12. dubna 2016

statistické údaje získány http://www.kraj-lbc.cz/Sidlo-Libereckeho-kraje-a-Cesko-sviti-modre-n347260.htm

 

Autor: Pavla Okálová | středa 20.4.2016 8:21 | karma článku: 19,44 | přečteno: 794x
  • Další články autora

Pavla Okálová

Hasta la vista, baby!

Z deníku autistovy matky před tím, než se definitivně zbláznila.... Dnes na téma... Den zúčtování, alias "Tak Ty, Ty ten úkol neuvidíš!"

25.2.2020 v 12:02 | Karma: 16,33 | Přečteno: 848x | Diskuse| Osobní

Pavla Okálová

Zpátky do reality

Z deníku autistovy matky před tím, než se definitivně zbláznila........ Dnes na téma: Když si máma jednou za rok odskočí do světa lidí....

25.7.2019 v 12:57 | Karma: 20,22 | Přečteno: 853x | Diskuse| Ostatní

Pavla Okálová

Jak Znak postavil most a most podpořil mluvené slovo!

Z deníku autistovy matky před tím, než se definitivně zbláznila.............. Dnes na téma... Český znakový jazyk a autismus.

13.5.2019 v 18:11 | Karma: 16,47 | Přečteno: 541x | Diskuse| Ostatní

Pavla Okálová

"Rock ďábla", alias rok autisty II.

Z deníku autistovy matky, před tím, než se definitivně zbláznila...... Dnes na téma...... Otevřená kniha Ba-ja-ja.... a jak rozplakat mámu i na tři hodiny.

17.12.2018 v 21:53 | Karma: 27,85 | Přečteno: 872x | Diskuse| Ostatní

Pavla Okálová

Každý zločin má být po právu potrestán

Z deníku autistovy matky před tím, než se definitivně zbláznila.... Dnes na téma: "Nedobytná cela, aneb nenechávej nikdy klíč v zámku....."

29.6.2018 v 17:07 | Karma: 19,98 | Přečteno: 756x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 908x
Najdete tu mé příběhy ze  života, psané s nadsázkou a snad i humorem ;) Také vnímání okolí na postižení našeho synka.  Pod pojmem autismus si většina vybaví pouze dva filmy Rain Man nebo Mercury. Ale osobně bych doporučila film Po Tomášovi, to  Vám přiblíží pojem autismus nebo autista mnohem lépe :)

Pajuš

Seznam rubrik