Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Rock ďábla" alias Rok autisty.

Z deníku autistovy matky před tím, než se definitivně zbláznila...... Dnes na téma: Ohlédnutí, zhodnocení roku minulého....

Dovolte abych si vypůjčila na úvod, slova folkového "krále" Jarka Nohavici...

Osud se nepíše přes kopírák
osud se na pouti nevybírá
osud je malůvka na lemu talíře
vystydlá polévka chudého malíře
malíře hm....

Můj osud je býti matkou malého autisty. Nevybrala jsem si to, nezvolila, nepřipravovala na tuto dlouhou cestu. Ani jsem netušila co to autismus je. Jen mi do mého života vstoupil "Malý princ" a já se ocitla se svou rodinou v jiném životě. Ale kolikrát máme možnost změnit od základu celý svůj život pro dobrou věc? Možná bych otázku položila jinak. Kolikrát skutečně uděláme rozhodnutí, které převrátí náš život naruby? A ještě podotázka. Vytrváme nebo to vzdáme?

Paní Bezradná, zklamaná, zrazená, zahnána do kouta hledala malé světlo, jen malinké. Takovou drobnou zářící tečku, která ji navede správným směrem. Doufajíc v pomocnou ruku mocné slečny Scholastiky, která kdyby jen trochu chtěla, mohla paní Bezradnou vyhnat z kouta a "nakopnout" ji tím správným směrem. A tak paní Bezradná důvěřivě podala ruku slečně Scholastice v domnění, že ta ví, co činí... A stalo se nečekané, slečna Scholastika dokázala za pouhé dva měsíce z paní Bezradné vytvořit uzlíček nervů. Proměna v paní Rozpolcenou či paní Zklamanou, která již neviděla tu drobnou zářící tečku, ale černočernou tmu.

Jak je možné, že specializovaná školka místo, aby začlenila "Malého prince" do kolektivu, jej naopak z něho vyčleňuje? Proč se psychický stav "princátka" rapidně horší? Čím to je, že jen pouhé projíždění lokalitou školky, vyvolává sebepoškozující záchvaty? Přijde Vám logické, že v době, kdy dochází do školky specializovaný pedagog-konzultant jsou obě paní učitelky mimo dosah a k ruce pouze Vámi hrazené osobní asistentky dětí? Otázky, otázky, otázky a odpovědi nikde....

Mlha otázek, tak hustá, že by se dala krájet, se vznesla nad školkou. Odpovědi v nedohlednu, jen nové a nové příkazy... Musíte přinést cukroví "Maminko". Nesmíte nechávat "princátku" čepici na hlavě, jak bychom vysvětlili ostatním, že on může mít a oni ne. "To že jde do záchvatu, je jeho věc".  "Princátko" je nemocné, musíte si jej odvést okamžitě ze školky, aby nenakazil "zdravé" děti, za zvuků hrdelního kašle jiného "zdravého" dítka, kdy ten můj jen z přechodu ze zimy do tepla vyčistil nosní sliznice malou kapénkou rádoby rýmy. Odůvodnění dvouměsíčního marodění, že vaše "princátko" je moc těžké, proto ho nechali spát na zemi pouze s přikrývkou a neodnesli jej do ložnice dětí se paní Bezradná proměnila v paní Neústupnou, rozezlenou a velmi odhodlanou..

Největší zvrat v životě mého syna, byla výměna speciální školky za speciální přípravku - školu. Největší a nejrazantnější. Řekla bych i nejrozumnější ač ne nejlevnější v podobě denního dojíždění do blízkého krajského města. Co jsou to hmotné statky proti spokojenosti našich dětí? Hlavně ta obrovská proměna, ohromná úleva, kdy vidíte spěchajícího "Malého prince" s aktovkou k autu a s úsměvem na rtech. Kdy Vám nehází komunikační kartu s vyobrazením školy do koše, tak jako tomu bývalo u komunikační karty s vyobrazením školky. Oblékání již netrvá hodinu a půl, ale pouhých deset - patnáct minut. Kdy po příchodu do třídy se s Vámi rozloučí s letmým polibkem a netropí scény, že odcházíte a necháváte jej na pospas "třídnímu nepříteli číslo jedna". Kde funguje komunikace mezi učitelkou, asistentkou a rodiči. Kde vidíte zájem o dítě a ne o příspěvek od státu za umístění "chovance". "Malý princ" navštěvuje kouzelné místo, které Vám vnese slzy do očí s každým dalším úsměvem na jeho tváři. 

A tak se s "Malým princem" stal, díky skutečně odborné škole, velký zázrak. Nejen, že do školy vstupuje bez odporu, ale je ochoten naslouchat a rozumět, přijímat léky a léčbu, protože už to, co prožívá, není nedůvěra, ale vhodný přístup, který akceptuje, nebo se o to alespoň pokouší. Kdy přicházející ohlasy z Rané péče typu: "Co jste s ním udělala, to je úplně jiné dítě."  vás hladí po duši a utvrzují, že jsme se vydali správným směrem. V neposlední řadě jako třešnička na dortu je sobotní ráno, kdy nasadí svůj školní batoh, po zjištění, že "dnes ne" zapadne zpátky do peří, pokývne hlavou a ŘEKNE své "hm...hm.." a spokojeně si ještě na chvilku zdřímne.

Vypadá to, že pomalu dočítáme tichého "Malého prince" a otevřeme nový příběh. Ten, ze kterého se nesměle ozývá "Ba-ja-ja..."

Na shledanou v novém roce 2016. 

_________________________________________________________________________________________

Poděkování patří paní ředitelce, která umožnila zřídit přípravnou třídu pro autisty. Slečně učitelce a paní asistence, za jejich přínos a dodání kousku štěstí nejen naší rodině. Též Šárce, která mě dokopala psát a pomáhá mne "nakopnout", když ztratím nit. Všem přátelům, kteří nás neopustili a lidem dobré vůle co nám fandí.

Děkuji Pajuš

Autor: Pavla Okálová | sobota 26.12.2015 23:37 | karma článku: 21,31 | přečteno: 1179x
  • Další články autora

Pavla Okálová

Hasta la vista, baby!

Z deníku autistovy matky před tím, než se definitivně zbláznila.... Dnes na téma... Den zúčtování, alias "Tak Ty, Ty ten úkol neuvidíš!"

25.2.2020 v 12:02 | Karma: 16,33 | Přečteno: 848x | Diskuse| Osobní

Pavla Okálová

Zpátky do reality

Z deníku autistovy matky před tím, než se definitivně zbláznila........ Dnes na téma: Když si máma jednou za rok odskočí do světa lidí....

25.7.2019 v 12:57 | Karma: 20,22 | Přečteno: 853x | Diskuse| Ostatní

Pavla Okálová

Jak Znak postavil most a most podpořil mluvené slovo!

Z deníku autistovy matky před tím, než se definitivně zbláznila.............. Dnes na téma... Český znakový jazyk a autismus.

13.5.2019 v 18:11 | Karma: 16,47 | Přečteno: 541x | Diskuse| Ostatní

Pavla Okálová

"Rock ďábla", alias rok autisty II.

Z deníku autistovy matky, před tím, než se definitivně zbláznila...... Dnes na téma...... Otevřená kniha Ba-ja-ja.... a jak rozplakat mámu i na tři hodiny.

17.12.2018 v 21:53 | Karma: 27,85 | Přečteno: 872x | Diskuse| Ostatní

Pavla Okálová

Každý zločin má být po právu potrestán

Z deníku autistovy matky před tím, než se definitivně zbláznila.... Dnes na téma: "Nedobytná cela, aneb nenechávej nikdy klíč v zámku....."

29.6.2018 v 17:07 | Karma: 19,98 | Přečteno: 756x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 908x
Najdete tu mé příběhy ze  života, psané s nadsázkou a snad i humorem ;) Také vnímání okolí na postižení našeho synka.  Pod pojmem autismus si většina vybaví pouze dva filmy Rain Man nebo Mercury. Ale osobně bych doporučila film Po Tomášovi, to  Vám přiblíží pojem autismus nebo autista mnohem lépe :)

Pajuš

Seznam rubrik